6 Mart 2013 Çarşamba

Kahve Çekirdekleri - Özellikleri



Dün Starbucks'tan hakkında hiçbir şey bilmeden aldığım kahvenin kokusu ve tadı o kadar garip geldi ki, kahve çekirdeklerini az çok öğrenme zorunluluğu hissettim!



Aldığım kahve şuydu: 
                                                                                         
"Yumuşak bir asitliğe (keskinliğe) ve yoğun, meyveli tatlılığını tamamlayan kuvvetli çiçeksi aromalara sahip bir kahvedir. Limon ve turunçgiller tamamlayıcı lezzetleridir."
şeklinde bir açıklama yapmışlar altına da.
Benim damak tadıma hiç uymadı, yine de alıp denenebilir, aroması ilginç.


Gelelim kahve çekirdekleriyle ilgili topladığım bilgilere.
Kahve çekirdekleri yetiştikleri coğrafyaya göre farklı özelliklere sahip. Yetiştikleri yerin havasına, suyuna, toprağına göre kahve çekirdekleri de farklı karakteristik özellikler gösteriyor.

Biraz daha profesyonel yaklaşırsak, kahve çekirdekleri karakterlerinde 3 öğe barındırıyor.
-Gövde
-Aroma (koku/tatsal koku)
-Asit oranı

-Gövde: Kahveyi içerken dilimizi hafifçe damağımıza sürttüğümüzde aldığımız tat bize kahvenin gövdesi hakkında fikir verebilir. Bu özin ellik aslında kahvenin yoğunluğu/özlüğü ile ilgidir. Örneğin sulu bir tat hissedilen kahve "low body"dir. Türkçesine hafif/düşük gövde falan diyebiliriz herhalde. Hatta gövde yerine kıvam da diyebiliriz.
-Aroma: Kahvenin kokusu ile ilgilidir. Fındıksı, maltımsı, meyvemsi gibi.
-Asit oranı: Yüksek asidite kötü tat, düşük asidite tatsızlık sebebidir! 

Gelelim yöresel kahve çekirdeklerine.

Mexica : 
Düşük gövdeli, sütlü çikolata, karamelimsi 

Guatemala: 

Antigua olanları iyi gövde, baharatlı, tütsümsü Huehue olanları çiçekimsi ve margarinimsi koku 

Costa Rica: 

Tarrazu olanı turunçgiller, fındıkımsı, yüksek gövde 

Nicaragua: 

Diğerleri ile kıyaslandığında asidi daha düşük, armut ve vanilya tadı alınabiliyor, daha yüksek kavrulursa çikolata'ya dönüşür. 

Brezilya : 

Düşük asit, kremimsi bir gövde, sütlü çikolata ve kiraz kokuları alınabilir. 

Peru : 

Asitli, tatlı, gövde yüksek, karamel kokusu. 

Jamaica : 

Dünyanın en kaliteli (ve pahalı) kahvelerinden biri burada yetişiyor (Blue Mountain yöresi), olgun bir tatlılığa sahip. 

Hawai: 

Meyvemsi ve vanilya.

Kenya: 

Turunçgiller, Frenk üzümü, baharat, şarabımsı kokusu alınır, yüksek asitli ve yüksek gövdeli kahvelerdir. 

Ethiopia (Habeşistan): 

Harar bölgesi : Böğürtlen, kayısı, çikolata, deri, şarabımsı.

Yirgacheffe bölgesi : 

Yoğun çiçeğimsi, turunçgiller ve yeşil çayımsı. 

Yemen : 

Şarabımsı, brendy tatları. Yüksek gövde. 

Endonezya: 

Sumatra: düşük asit, yüksek gövde, tatlı, toprağımsı, mantarımsı, çikolatamsı. 

Sulawesi: 

Egzotik baharat, yoğun bir meyve kokusu, kavurma oranı artırıldıkça çikolatamsı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

6 Mart 2013 Çarşamba

Kahve Çekirdekleri - Özellikleri



Dün Starbucks'tan hakkında hiçbir şey bilmeden aldığım kahvenin kokusu ve tadı o kadar garip geldi ki, kahve çekirdeklerini az çok öğrenme zorunluluğu hissettim!



Aldığım kahve şuydu: 
                                                                                         
"Yumuşak bir asitliğe (keskinliğe) ve yoğun, meyveli tatlılığını tamamlayan kuvvetli çiçeksi aromalara sahip bir kahvedir. Limon ve turunçgiller tamamlayıcı lezzetleridir."
şeklinde bir açıklama yapmışlar altına da.
Benim damak tadıma hiç uymadı, yine de alıp denenebilir, aroması ilginç.


Gelelim kahve çekirdekleriyle ilgili topladığım bilgilere.
Kahve çekirdekleri yetiştikleri coğrafyaya göre farklı özelliklere sahip. Yetiştikleri yerin havasına, suyuna, toprağına göre kahve çekirdekleri de farklı karakteristik özellikler gösteriyor.

Biraz daha profesyonel yaklaşırsak, kahve çekirdekleri karakterlerinde 3 öğe barındırıyor.
-Gövde
-Aroma (koku/tatsal koku)
-Asit oranı

-Gövde: Kahveyi içerken dilimizi hafifçe damağımıza sürttüğümüzde aldığımız tat bize kahvenin gövdesi hakkında fikir verebilir. Bu özin ellik aslında kahvenin yoğunluğu/özlüğü ile ilgidir. Örneğin sulu bir tat hissedilen kahve "low body"dir. Türkçesine hafif/düşük gövde falan diyebiliriz herhalde. Hatta gövde yerine kıvam da diyebiliriz.
-Aroma: Kahvenin kokusu ile ilgilidir. Fındıksı, maltımsı, meyvemsi gibi.
-Asit oranı: Yüksek asidite kötü tat, düşük asidite tatsızlık sebebidir! 

Gelelim yöresel kahve çekirdeklerine.

Mexica : 
Düşük gövdeli, sütlü çikolata, karamelimsi 

Guatemala: 

Antigua olanları iyi gövde, baharatlı, tütsümsü Huehue olanları çiçekimsi ve margarinimsi koku 

Costa Rica: 

Tarrazu olanı turunçgiller, fındıkımsı, yüksek gövde 

Nicaragua: 

Diğerleri ile kıyaslandığında asidi daha düşük, armut ve vanilya tadı alınabiliyor, daha yüksek kavrulursa çikolata'ya dönüşür. 

Brezilya : 

Düşük asit, kremimsi bir gövde, sütlü çikolata ve kiraz kokuları alınabilir. 

Peru : 

Asitli, tatlı, gövde yüksek, karamel kokusu. 

Jamaica : 

Dünyanın en kaliteli (ve pahalı) kahvelerinden biri burada yetişiyor (Blue Mountain yöresi), olgun bir tatlılığa sahip. 

Hawai: 

Meyvemsi ve vanilya.

Kenya: 

Turunçgiller, Frenk üzümü, baharat, şarabımsı kokusu alınır, yüksek asitli ve yüksek gövdeli kahvelerdir. 

Ethiopia (Habeşistan): 

Harar bölgesi : Böğürtlen, kayısı, çikolata, deri, şarabımsı.

Yirgacheffe bölgesi : 

Yoğun çiçeğimsi, turunçgiller ve yeşil çayımsı. 

Yemen : 

Şarabımsı, brendy tatları. Yüksek gövde. 

Endonezya: 

Sumatra: düşük asit, yüksek gövde, tatlı, toprağımsı, mantarımsı, çikolatamsı. 

Sulawesi: 

Egzotik baharat, yoğun bir meyve kokusu, kavurma oranı artırıldıkça çikolatamsı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder